Wednesday, October 17, 2018

Tesla's Hotel Room


Ovih dana se Nikola Tesla spominje dosta, i sve u nekim neprijatnim kontekstima; kontekstima od kojih bi se i on sam prevrtao u grobu, da su mu ga po želji omogućili. 

Tako sada mestom gde on počiva - Muzejom Nikole Tesle - upravlja partijski postavljena osoba koja jedva ume da govori. Na mestu direktora Muzeja smenila je dr Branimira Jovanovića, jednog od najboljih poznavaoca Teslinog života i dela kod nas. Čoveka koji sve što radi, radi promišljajući Tesline vizije. Koji je na Teslinom delu i diplomirao, i magistrirao i doktorirao i koji je u muzeju proveo bezmalo 40 godina. Koji je pre samo 10ak dana otvorio fantastičnu izložbu o jednom od naših najvećih naučnika u Pekingu.

Ni veliki vizionar Ilon Mask ne štedi Teslino ime, pa je tako poslednji u nizu poteza na njegovoj downward spirali to da će lansirati brend tekile, koji će se izuzetno maštovito zvati - Teslaquila. Kao, kad u Tequila ubaciš "sla" dobiješ Teslaquila, kao Tesla-quila kapirate AHAHAHAHAHAHA... not.

A za kakve nakarade u vezi Teslinog dela je tek Ivona Jevtić lukavo postavljeni paravan, i šta će se dešavati iza kulisa dok se mi smejemo njenom "prvom i drugom Kosovskom boju" verovatno ne možemo ni da zamislimo.

(Moram da se setim i da se masa zabrinutih građana ljutito okupila kada je SPC htela da preuzme Teslinu urnu i sahrani je, a sada, kada se i dotični ostaci i dragocena arhiva nalaze pod upravom krajnje nekompetentne osobe koja je već bila uključena u finansijske malverzacije - nikom ništa. Zanimljivo).

No, nije baš sve crno. Večeras će u Domu Omladine nastupiti "porodični" čikaški alt-kantri bend  Handsome Family, i izvešće verovatno najlepšu i najnežniju pesmu ikada napisanu o Nikoli Tesli - Tesla's Hotel Room.

Tesla's Hotel Room okreće fokus na poslednje godine njegovog života. Balada nije posvećena samo  naučno-tehnološkoj legendi, već prikazuje Teslu-čoveka - jedno genijalno, nežno i neshvaćeno biće, zatočeno siromaštvom daleko od svog doma i ostvarenja velikih ideja koje je, kao i golubove, negovao do samog kraja.

Pesma iz True Detective jeste dobra, ali nije najbolje što Handsome Family imaju da ponude. Zato, ako večeras budete u DOB-u, obratite pažnju na sve te poslednje dane čuda kojih HF tako vole da se dotaknu u svojim pesmama.

Nešto lepo u Beogradu za Nikolu Teslu, makar moralo i iz Ilinoisa da dođe...



In the last days of wonder
When spirits still flew
Where we sat holding hands
In half-darkened rooms

Nicola Tesla in the Hotel New Yorker
Nursing sick pigeons by the open window
Dreamed of a death ray to disintegrate matter
Detected Morse Code from far away planets

He couldn't stand the touch of hair or of skin
But stroked feathers gently on trembling wings
Drew plans for a camera to photograph thoughts
Vacuum tube lights, wireless phones

In the last days of wonder
When spirits still flew
Round bubbling test tubes
In half-darkened rooms

Edison and Westinghouse
In silk brocade
Ate oysters Rockefeller
With French champagne

But Tesla grew thin
Eating only saltines
Going days in his lab
Without any sleep

Dreaming of God
As an x-ray beam
He was hit by a cab
While crossing the street

Lying on his bedspread
He struggled to breathe
The light bulbs exploded
The air filled with wings

In the last days of wonder
When spirits still flew
Tesla vacated
His half-darkened room






No comments:

Post a Comment