Thursday, January 6, 2011

Pojedite vašu čašu

pročitajte ovaj tekst i na Dokolici B92

Velike plastične čaše su nezaobilazni element svakog muzičkog događaja, pogotovo festivala. Da ne govorimo o tome koliko su prisutne na alkoholno-baziranim događajima poput Beerfesta. Po završetku burne festivalske noći, pogled na ugaženu livadu prekrivenu tepihom plastike je neizostavno bolan ako imate i malo osećaja za prirodu i ambijent. U više zlom slučaju ostaće baš tu narednih nekoliko vekova, a u manje zlom isto toliko vremena će dopunjavati već prepunjeni prostor neke deponije. Pored toga, ove čaše često imaju oštre ivice idealne za grebanje vašeg jezika i ćoškova usana, iritantno se ugibaju i krckaju pod nogama dok se probijate kroz gužvu, a pogled na njih kako leže zagnjurene u bare vode, pića i neidentifikovanih telesnih izlučevina vremenom izgrađuje snažan osećaj gađenja. Pivska čaša zajedno sa svojom manjom sestrom - običnom plastičnom čašom - predstavlja nužno zlo na dečijim i „odraslim“ žurkama, otvaranjima izložbi, prijemima i ma kakvim društvenim događajima - pre svega jer su jeftine, ali i zbog korisne osobine da se ne mogu razbiti nekome o glavu. Velika je verovatnoća da ćete upravo sa nekom od njih u naručju ući u vrlu novu godinu...

Međutim, ni jedan presto nije večan. Kreativne dame iz dizajn agencije The Way We See The World su na korak od toga da uzdrmaju i promene svet društvenog pijenja zauvek. Osmislile su Jelloware - čaše koje ne samo da su potpuno (i brzo) biorazgradive, već su i svakim svojim delićem jestive.

Jelloware čaše su napravljene od agara - želatinaste materije koja se dobija iz određenih morskih biljaka. Agar prožima mnoge ljudske proizvode - od kolača, preko kozmetike do kapsula lekova. Kada se to uzme u obzir, prosto je neverovatno da nekome ranije nije sinula ideja da se vrlo efikasno može pretvoriti i u čašu. I to vrlo neobičnu čašu - koja se živahno ugiba i vibrira, a pritom je dovoljno čvrsta, koja ne samo što će se efikasno razgraditi kada se odbaci, već će poslužiti i kao prihrana okolnim biljkama, koja se može gricnuti u bilo kom trenutku i kojoj se može (a i ne mora) pridodati bilo koja aroma.

Projekat je naišao na sjajan prijem javnosti i vrlo brzo su na adresu TWWSTW počela da stižu pitanja i narudžbine. No Jelloware ima solidno dug put pred sobom - izradu prototipa i obimna testiranja da bi dobio konačnu formu koja najbolja i najpraktičnija moguća. Zbog toga su autorke okačile projekat na Kickstarter - čuveni nezavisni fundrasing sajt. Nama „smrtnicima“ van onlajn sistema plaćanja ostaje samo da misaono podržimo Jelloware. Figurativno i bukvalno osvežavajuće ideje poput ove uvek podsećaju da svet u kome živimo nije postao baš potpuno nakaradan i naopak. A kako će se žele-čaša zaista pokazati u praksi - koliko će se meškoljiti dok se krećete ili cupkate i koliko će se lepiti za đonove, ostaje da se vidi. Jedna od na prvi pogled vidljivih mana je što je ne možete pridržati među zubima kada poželite da aplaudirate. Ali bar „kucanje“ deluje zabavnije.


No comments:

Post a Comment