Tuesday, August 31, 2010

Bleeding Cowboys - novi Comic Sans?

pročitajte ovaj tekst i na Dokolici B92

Tipografija je svuda oko nas. Primećujemo je uvek, voljno ili ne. Tako je nemoguće da vam je promakao fenomen fonta Comic Sans, koji traje već deceniju i po. Majkrosoftov font, originalno osmišljen da bi popunjavao stripovske oblačiće, uz pomoć večite ljudske potrage za „drugačijim“ završio je na svim pogrešnim mestima.

Jednostavno – Comic Sans je najjednostavniji i najodvratniji način da se neka tema učini veselijom i „pristupačnijom“. Njegova nakaradnost pri ovakvoj upotrebi smeta svakome ko iole ima osećaja za vizuelni sklad. Neki od revoltiranih su napravili i zanimljiv sajt, bancomicsans.com. Doduše, posmatranje Comic Sans (ne)dela svih oblika i boja može biti i zabavno. Kao da je u pitanju oblik satire.

Ko će biti naslednik CS-a, sledeći u nizu iritantnih tipo-fenomena? Ozbiljan kandidat je već u najavi... Bleeding Cowboys.

Font se pojavio 2007. godine. Od tada, „Krvareći kauboji“ su krenuli u svoj pohod, prvo po omotima i plakatima vezanim za muziku kantri i rok orijentacije. U redu, to ima smisla. Na te pravce realno i asocira. Međutim, ponovo u potrazi za nečim novim a besplatnim, mnogi drugi su se okrenuli ovom fontu. Očigledno kao nečemu što očigledno izgleda dovoljno „glamurozno ali sirovo“.

U ovom brzom svetu, besramne imitacije i bezumno štancovanje istih, sve u cilju efikasne promocije, dovoljno su česte pojave da bi se ovaj font raširio kao kuga. Iako je smisleniji od Comic Sans-a za upotrebu u grafičkom dizajnu, njegova prekomerna upotreba u neodgovarajuće svrhe, u kombinaciji sa upadljivošću, dovodi do automatskog prevrtanja očiju kada ga ugledate.

Naravno, trend je stigao i u naše krajeve. Jedino žalim što nema foto-dokumentacije domaćeg materijala koji su zajahali „Krvareći kauboji“. Pogotovo megalomanskog komercijalnog. No, možete obratiti pažnju i sami. Kauboji su nas već opkolili...


No comments:

Post a Comment