Thursday, March 11, 2010

Hm... A šta je "Scarab"? (1)


Sigurno ste čuji za mitske Skarabeje, svete insekte starog Egipta. Međutim, većina ljudi nema jasnu predstavu o kojim se tačno stvorenjima radi i da li uopšte postoje van legendi. Nisu svesni ni činjenice da se bliži i dalji rođaci ovih malih pomoćnika boga Ra nalaze i u našoj neposrednoj okolini. Kao ni da je njihova uloga malih božanstava bila potpuno opravdana.

Superfamilija Scarabaeoidea je jedna od najvećih i najraznovrsnijih grupa Coleoptera, poznatijih kao tvrdokrilci. Broji preko 35 000 opisanih vrsta u 2500 rodova, rasprostranjenih po čitavoj planeti. Neki od najlepših i najvećih pripadnika sveta insekata su svrstani upravo u ovu superfamiliju. Zapravo, od svih poznatih tvrdokrilaca na Zemlji, Scarabaeoidea su verovatno najpoznatiji - zbog svoje lepote, interesantnog načina života i ekološkog, kulturološkog i ekonomskog značaja.

Megalorhina harrisi harrisi, foto: U. Schmidt

Termin "scarab" obično odnosi na familiju Scarabaeidae - "prave skarabe", uključujući i spomenuto božanstvo. U familiju između ostalih spadaju gundelji, balegari, nosorožci i buba zlate, kao i mnoge impozantne tropske vrste.
naša draga buba-zlata, Cetonia aurata!
foto: U. Schmidt

Često su izuzetno atraktivnog izgleda - presijavaju se u najrazličitijim bojama, imaju interesantne rogolike strukture na glavama. Neki predstavnici su prilično "razbacani" za insekte - buba golijat (Goliathus goliathus), stanovnik afričkih prašuma, spada u jedne od najvećih i najtežih insekata na planeti. Najteža izmerena larva imala je čak 115 grama (!) i bila 11,5 cm dugačka. Odrasli insekti su, doduše, gotovo upola lakši, ali zadržavaju impozantne dimenzije - mogu rasti do 11 cm i izuzetno su robusne građe.

Goliathus goliathus, odrasla jedinka i bucmasta larva. Foto: Matthias Frei i Karl Meier

Imaju širok spektar vrlo interesantnih vidova ponašanja - neki se ritualno bore oko ženki, neki pokazuju solidan nivo brige o svom potomstvu, neki prave i kotrljaju čuvene loptice od balege, a neki, poput drumskih razbojnika,otimaju gotove loptice od drugih, - pojava poznata kao kleptoparazitizam.

Ipak, ono zbog čega zaslužuju svoj "bogovski status" je njihova ekološka uloga - Scarabaeidae, a i cela njihova superfamilija, su izuzetni razlagači. Hraneći se "dotrajalom" organskom materijom, bilo da se radi o trulim biljkama, uginulim životinjama, ili nusproduktima poput balege, oni razlažu kompleksna organska jedinjenja na prostija, čineći ih tako dostupnim biljkama i vraćajući dragocene elemente u ciklus kruženja materije. Prava šestonožna reciklažna armija. Interesantno je napomenuti i da, iako su kao grupi pripisuje raznovrstan jelovnik, pojedinačne vrste su obično visoko specijalizovane. Recimo, u afričkoj savani, gotovo svaka vrsta biljojeda ima posebnu vrstu balegara koja prati krda, koristeći samo njihovu balegu za ishranu i razmnožavanje.

Gymnopleurus cyaneus, foto: U. Schmidt

Skarabi su često nalazili svoje mesto u svetskoj mitologiji, folkloru, narodnoj umetnosti, pa i ishrani i medicini. Danas je poznat njihov značaj za ekosisteme i uopšte, valjano stanje životne sredine, no nažalost, većina nije svesna da hranu koju gricka dok čita ovaj tekst dobrim delom duguje i ovim insektima.

Scarabeus typhon, foto: space scarab

Drevni Egipćani su bili daleko smotreniji od pripadnika savremenih civilizacija, intuitivno naslutivši značaj balegara (Scarabaeus sacer) za proticanje energije u prirodi i održanje prirodne ravnoteže. Khepri, jedno od obličija boga Sunca Ra, smatran je za odgovornim za smenu dana i noći i kretanje Sunca preko zemaljskog neba. Scarabeusi su bili smatrani njegovom zemaljskom manifestacijom, a simbol kretanja Sunca bilo je upravo njihovo kotrljanje savršeno zaokrugljenih loptica balege. Pripisivana su im i druga mistična svojstva, ali o folklornom i kulturnom značaju skarabeida će opširnije biti reči u nekom od narednih tekstova... Interesantnost teme svakako to zaslužuje.

Umesto zaključka ovoga što je trebalo da bude kratak uvod, pogledajte fenomenalnu flickr galeriju Udo Schmidt-a ("ujrsa"), gde možete detaljno pogledati mnoge Scarabaeidae, kako evropske, tako egzotične:





A pogledajte i jednu potpuno novu dimenziju ljupkosti (Goliathus goliathus) :)



1 comment: